30.1.2015

Pääekonomisti Tiina Helenius

Pääsimme kuuntelemaan Iisalmen kulttuuri keskukselle pääekonomisti Tiina Heleniusta. Hän kertoi, miten hän oli omat opiskeluvalintasa tehnyt ja miten hänestä ujosta tytöstä on tullut pääekonomisti. Tiina oli nuorena niin ujo, että äidin piti varata kampaamo aika, kun soittaminen oli Tiinalle vaikeaa. Hän kertoi, että sosiaalisuutta ja rohkeutta voi oppia. Ja on tärkeä opetella sosiaalisuutta, jotta menestyy tässä maailmassa.

Tiinalle ei ole aina ollut selvää, että hänestä tulee pääekonomisti. Lukion jälkeen hän ei yhtään tiennyt minne hakeutua opiskelemaan ja odotti, että isä määrää. Mutta isä ei määrännytkään vaan itse oli päätökset tehtävä.
Opiskelijan kysymykseen, jos Tiinalla olisi valta tehdä maamme asioille jotakin, mitä hän tekeisi.

Tiina vastasi, että hän keskittyisi siihen, että yrityksillä olisi mahdollisuudet menestyä ja olla kannattavia. Yrityksen perustamisen tulisi olla helppoa. Työmarkkinoilla pitää olla riittävästi työvoimaa ja työmarkkinoilla tarvitaan joustavuutta. Kysymykseen, miksi talouden pitää aina vaan kasvaa, eikö tämä nykyinen taso riitä. Tiina vastasi, että koska meidän väestörakenne on sellainen, että vanhenevaa väestöä on yhä enemmän ja he tarvitsevat palveluja. Meidän on jostain saatava rahat palveluihin ja talouskasvusta ne saadaan.

Tiina rohkaisi nuoria luottamaan itseensä ja toisiinsa. Uskaltamaan ja olemaan sosiaalinen. Yhdessä onnistuminen on paljon hauskempaa ja yhdessä saadaan aikaan merkityksellisempiä asioita. Tiina kertoi, että on tärkeää opiskella kieliä. Kielten opiskelu liittyy sosiaalisuutten, on vaikea olla globaalisti sosiaalinen, jos ei osaa kieliä. Kieliä oppivat ihan kaikki. Toiset toisella menetelmällä, kuin toiset ja toiset nopeammine, kuin toiset. Mutta kaikilla on siihen kyky ja mahdollisuus. Sama on matematiikan ja laskentatoimen kanssa, ei ne ole mitään rakettitiedettä. Kyllä niitä oppii, kun opettelee.

Tiina kertoi, että paras tapa hankkia itselleen vakuutus hyvään tulevaisuuteen on hankkia itselleen tutkinto, minkä tasoinen tahansa, mutta tutkinto. Tie menestykseen on avoin, kun tutkinnon lisäksi hankkii hyvän yleissivistyksen ja sydämen sivistyksen. Ihminen joka tulee toimeen toisten kanssa, kunnioittaa toisia ja on hyvä käytökseltään, menestyy aina.

Pääekonomisti Tiina Heleniuksen blogikirjoituksiaEi kommentteja:

Lähetä kommentti