22.3.2013

Vieraita PeeÄssältä
Meillä oli vieraita Iisalmen Prismasta Henri ja Riikka. Keskustelimme Prisman laajennuksesta, aikataulusta ja uusista piirteistä. Saimme kuulla, mitä PeeÄssä odottaa työntekijöiltään ja mitä he toivovat kesäntyötä hakevilta.

Henri ja Riikka kertoivat, että tänä kesänä PeeÄssä ottaa kesätöihin 40 nuorta henkilöä. PeeÄssässä arvostetaan erityisesti reipasta ja hyväntuulista otetta työhön, halua ja into oppia uutta, sekä kykyä toimia ryhmässä, sekä työyhteisön pelisääntöjen noudattamista. Henri vakuuttaa, että Prismalla on mahdollisuus päästä töihin sen tuoteryhmän kanssa, jonne haluaa. Jos haluaa myydä veikkauksia, niin siihen annetaan mahdollisuus ja koulutus tai jos haluaa erikoistua elektroniikan myymiseen, kun toiveen esittää ja osoittaa innostuneisuutta niin pääsee elektroniikan myyjäksi.

Vakituisen paikan merkonomi saa aikaa myöden ja omaa polkua myöden. Usein polku on kesätyöt – viikonloppu ja iltatyöt – vakituinen paikka tai duunipankki – osa-aikatyö – kokoaikatyö. Kassatyöskentely on tärkeää ja ihan jokainen koulutetaan kassatyöskentelyyn, jokainen työn tekijä osaa käyttää kassaa. Organisaatiossa pääsee etenemään PeeÄssän omien koulutusten kautta.

Kesätyötä haetaan nettilomakkeella. Usein lomakkeesta näkee, että se on täytetty vauhdilla ja paneutuminen on ollut hätäistä ja välinpitämätöntäkin. Nettilomkkeella hakemuksia tulee yli 500 kappaletta. Nettihakemus on kolme kuukautta voimassa ja sen jälkeen kannattaa tehdä uusihakemus. Henri kertoo, että on vaikea erottua nettihakemuksella. Riikka neuvoo, että parhaiten hakemus tulee huomioitua, kun kirjoittaa hakemuksen ja CV:n itse ja tuo ne henkilökohtaisesti Prismaan.

Työhakemuksen kirjoittamiseen Henri ja Riikka antavat vinkkiä, että kannattaa kirjoittaa itsestään ja elämästään, vähättelemättä ja liioittelematta. On hyvä aiemmat työharjoittelupaikat ja ellei palkallisissa töissä ole ollut, niin kannattaa mainita palkattomia. Voi kertoa vaikka siitä, että on hakannut mökillä kolme mottia puita haloiksi.

Riikka neuvoo, että kannattaa kertokaa hakemuksessa omista vahvuuksistanne myyntityössä ja myös niistä missä asioissa haluaa kehittyä. Omia kehittymisen paikkoja ei kannata hävetä, kun niistä kertoo se antaa rehellisen ja avoimen kuvan hakijasta. Niiden kertominen on eduksi, sillä kukaan ei voi olla täydellinen. Myös tulevaisuuden suunnitelmista sekä haaveista kannattaa mainita, etenkin jos ne liittyvät työskentelyyn alalla tai PeeÄssään.

Haastatteluun kutsutaan ihmisiä, joiden hakemuksista käy ilmi oikea asenne. Henri ja Riikka kertovat, että kaupallinen koulutus on eduksi, mutta kaikkein tärkeintä on reipas innostunut asenne. Mitään ei tarvitse vielä osata. Työhön neuvotaan ja opastetaan, mutta halua ja intoa oppia tarvitaan omasta takaa, sekä palvelu asennetta. Riikka lohduttaa, että kukaan ei ole päällikkö tai johtaja suoraan koulunpenkiltä tultua, sellaisiin asemiin kasvetaan pikkuhiljaa. Hän kertoo, että Kajaanin kaupungin johtajankin on aloittanut uransa Kuopion torilla myymällä mansikoita.

Haastattelut ovat yleensä ryhmähaastatteluja. Riika kertoo, että haastatteluun on hyvä valmistautua niin, että miettii kaverin kanssa, mitä kysymykset voisivat olla, sekä mitä niihin itse voisi vastata. Hyvät vastaukset ovat reippaita ja täsmällisiä, ”emmäää tiiiä oikein..” on huono vastaus. Valmiit vastaukset kannattaa olla kysymyksiin: Kerro itsestäsi, mitä haluisit tehdä, miksi olet hakenut meille töihin (tulevaisuuden haaveita vs. en muutakaan keksinyt). Ole haastattelussa rohkea ja luonteva ja luo mielikuvaa, että todella haluat töihin PeeÄssään ja sinulla on into työskennellä asiakaspalvelussa. Muista, että ensivaikutelma on ainutkertaista, siihen ei saa enää koskaan uutta tilaisuutta saman henkilön kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti