14.9.2011

Sosiaalisen media kudontoja


Olin maanantainan opastamassa kauneudenhoitoalan opettajia sosiaalisen median kutomon verkostoihin. Perustimme Gmail tilit, loimme blogit ja perustimme Facebook tilit. Juttelimme eri työkalujen eduista ja haitoista. Kauneusalan opettajat olivat aivan ihania. Eräs eläkeikää lähestyvä sympaattinen opettaja kertoi siitä, miten menestyksekkästi hän on käyttänyt Facebookia ryhmän ohjauksena. Hän koki, että opiskeljat tavoittaa FB:n kautta hyvin ja ryhmä pysyy koossa vaikka onkin maailmalla työssäoppimassa.

Kauneudenhotoalan opettajat pitivät blogin kirjoittamisesta. Sain kuulla kommenttaja "Tämähän on kivaa!", "Koettaanko liveboggausta, kun menemme marraskuussa Tallinaan". Kiitos teille olitte ihanat ohjattavat.

Tiistaina koderyhmänä oli sosiaali- ja terveysalan opettajia. Tämä ryhmä oli erillainen, mutta tosi mukava. He olivat uteliaita, mutta varauksellisia, kyseenalaistivat ja kyselivät. Osaa ahdisti se, että meillä on tuhat järjestelmää käytössä, joita kukaan ei opeta käyttämään kunnolla. Järjestelmiin tulee muutoksia, kun entiset on oppinut. Tuntuu, että kaikki aika menee järjestelmien kanssa säätämiseen, kahvipöytäkeskusteluissa ei ole tilaa pedagogiseen keskusteluun vaan kaikki aiheet käsittelevät tietotekniikan käyttöä ja alkavat "Miten saan laitettua.." Ryhmässä suurin osa oli jo entuudestaan Facebookin käyttäjiä ja kävimme hedelmällistä keskustelua siitä, että miten sitä olisi mielekästä käyttää opetuksessa vai onko sen käytössä ylipäätään mitään mieltä. Bloggaus kiinnosti tätä ryhmää lähinä työssäoppimisen päiväkirjan muodossa. Kiitos tälle ryhmälle hyvistä keskusteluista.

Tänään ohjasin sosiaali- ja terveysalan opettajia Moodlessa. Keskustelimme kovasti siitä, miten kannattaa Moodleen kurssit laittaa, että opiskelijat hahmottaisivat ne parhalla mahdollisella tavalla ja että ohjaaminen sekä oppinen olisi riittävän läpinäkyvää. Opettajat kyselivät minulta, mitä haluaisivat Moodlesta tietää ja kävimme heidän aiheitaan läpi. Samalla kerroin käyttövinkkejä ja keskustelimme pedagogisista asioista liittyen verkko-oppimiseen. Ryhmä oli herttainen ja saimme mielestäni paljon aikaan. Palaan tähän vielä heidän tutkinnon vastaavan kanssa ja laadimme heille sopivan opintojakso rakenteen ja ryhmittelyn Moodleen. Tulen viettämän hänen kanssaan kokonaisen päivän lokakuussa, jolloin rakennamme heille Moodle kurssi ympäristöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti