28.10.2010

Käytäjäryhmämäärittely

Käyttäjäryhmämäärittelyä oli tänään edelleen aiheena.

Ajelin tänne myrskyn keskeltä, ensin tuli räntää ja sitten tuli vettä. Ruokatauolla lampsittiin räntäsohjossa vesisateen raikastamina syömään. Ruoka oli hyvää kuten aina ja seura ruokaa parempaa.

Minun oli ihan pakko jakaa FB:ssä illan iloista ja sitten seurailin Twitteriä heittelin kysymyksiä ja keskustelin.

Ensin ihmettelin sitä, että voiko esiintyä nykynettimaailman asiantuntijana, ellei itse ole siellä tehnyt mokia. Mokia, joita on jollain tavalla joutunut selittelemään tai paikkailemaan, jollekin taholle. Siinä oltiin yksimielisiä, että tekevälle sattuu väkisin. Asiantuntija tuntuu uskottavammalta, jos hän on joutunut omiakin oppirahoja maksamaan. Tosin viisas oppii myös toisten virheistä.

Mietimme myös sitä, että kuka tai mikä määrittelee mikä on nettimoka ylipäätään. Kovasti on nyt viimeaikoina puhuttu siitä, että ihminen omana itsenääkin netissä edustaa kaikkea mihin hän kuuluu, perhettään, sukuaan, yhdistystään, yhdistyksiään, työpaikkaansa, työpaikkojaan, työnantaja organisaatiota jne. jne. Sanomisiaan ja tekemisiään voi joutua selittelemään, työantajalle ja muille sidosryhmille.

Nettikäyttäytyminen tai viestintä voi olla yksilön erisidosryhmien kannalta suuressakin ristiriidassa. Se viesti tai ilmaisu, josta joku harrastus tai aatepiiri huurraa ja taputtaa ilmasijaa selkään, saattaa työnantajan puolelta olla täysin sopimaton yrityksen imagoon ja työntekijä saattaa pahimmassa tapauksessa saada potkut.

Jotenkin tuntuu, että netissä on liiakin helppo vetää yhteen ihmisten tekemisä ja ilmaisuja tai sitten niitä on vielä kerta kaikkiaan liian vähän, kun eri organisaatioiden päättävät ehtivät niitä kyttääämään ja analysoimaan. Nettielämä on vielä liian tavatonta ja erilaista. Kaipaan nykynettielämään enemmän arkipäiväisyyttä, niin että ihmiset eivät enää ehdi ihmettelemään kaikkia "pikkuangstaus" viestejä ja kuvia.

Tää on niin tätä.. maailma kuitenkin muuttuu halusimmpa me sitä tai emme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti