28.2.2013

Vieraita Stopilta ja Poliisista, vanhempainilta



Sanna Laakkonen ja Timo Halonen kertovat missä mennään Iisalmessa.

Stop tekee ennalta ehkäisevää työtä. Tupakan poltosta kiinni jäävät yläkoululaiset käyvät juttelemassa polttamisesta Stopissa. Koulu edellyttää Stopissa käymistä. Stop käy myös koululla pyynnöstä luennoimassa päihteistä ja kertomassa miten koukun voi välttää tai miten siitä voi irrottautua.

Peli- ja nettiriippuvuus ei näy vielä ainakaan Stopin arkityössä, vaikka on yleisesti tiedossa, että riippuvuutta on nuorten keskuudessa. Stopissa asiakkaat on pääasiassa yläasteikäisiä alkoholista tai tupakkatuotteista riippuvaisia, muutamia sekakäyttäjiä. Huumekoukussa olevat ovat pieni ryhmä vaan ei vähenevä.

Päihteiden käytönmerkit. Poissaolot koulusta. Agressiivinen käytös koulussa. Kaveripiiri vanhenee ja muuttuu. Hygieniasta huolehtiminen saattaa heiketä. Rahan tarpeen kasvu ja näpistely. Henkinen ja fyysinen poissaolo. Joskus vanhempien vaikea havaita, mikä on normaalia murrosikään kuuluvaa muutosta, mikä johtuu jostakin päide- tai peliriipuvuudesta.

Vanhemmat usein antavat nuorelleen alkoholin ja tupakat. Koska itsekin juodaan ja poltetaan, "se kuuluu normaaliin elämäänä". Samalla perusteella ei kuitenkaan autonavaimia anneta nuorille.

Mitä nuorempana aloittaa, sitä varmemmin on suurissa ongelmissa alkoholi- tai muun päihderiippuvuuden kanssa.

Nuoren päihderiippuvuutta parhaiten estää parhaiten aikusten malli. Rajojen asettaminen ja niistä kiinni pitäminen, varhaislapsuudesta saakka. Aikuisten maaliman päidemyönteisyys on suomalaisilla kulttuurissa. On saunajuomat, hauskaa pidetään päihtyneenä ja vakutetaan vain sellaisen ilon olevan aitoa. Rehennellään alkoholin alaisena tehdyillä tempauksilla ja sillä, että oltiin viikonloppuna taas niin sekaisin, ettei muisteta mitään.

Iisalmessa on hyvä tilanne nuoret pääsevät noin viikon sisällä hoitoon, kun hän hoidon tarpeen ilmaisee.

Timo kertoo, että huumeet ja huumemarkkinat ovat nopeasti muuttuva maailma. Siinä on vaikea pysyä kärryillä, vaikka työnsä puolesta asioden kanssa on tekemisissä.

Timo on kaikkien koulujen koulupoliisi ja kohta hänestä tulee myös Some poliisi.

Nuoret ja huumeisiin liittyvät rikosten syytteiden käsittelyssä on tällähetkellä noin vuosi, vaikka ei saisi olla kuin kaksi kuukautta.

Iisalmessa ei nuoret eivät juo kadulla, mutta Kiuruvedellä juodaan torilla edelleen. Iisalmessa saa mitä tahansa huumeita. Mistä nuoret saa alkoholia ja muita päihteitä? Nuori vastaa: "Joku tuntematon pummi haki" vaikka hakija on useen todellisuudessa se on joku nuoren lähipiiristä.

Timo neuvoo, että lapselle ei saa milloinkaan antaa lupaa, missään tilteessa päihteiden käyttöön. Kynnys päihteden käyttöön kasvaa, kun se on tehtävä salaa ja nuoren on otettava tietoinen riski, että vanhemmat suuttuvat.

Timokin on sitä mieltä, että suurin ongelma on meidän humalahakuinen kulttuuri ja vanhepien jatkuva esimerkki arjessa ja juhlassa juomisesta. Aikuiset antavat humalahakuisesta juomisesta jatkuvaa ja jokapäivästä esimerkkiä. Tämän päivn nuorilla päihteiden käyttökulttuurissa tuntuu olevan kaksi ääripäätä. Ei käytetä yhtään mitään tai joudaan tosi paljon ja käytetään mitä tahansa päidettä, mitä satutaan saamaan.

Timo kertoo kannabiksestä, että se vie tunteet. Tunnekäyrä on kuin kuolleen miehen sydänkäyrä. Sanna lisää, että se saattaa myös laukaista vakavan harhaisen elinikäisen psyykesairauden jo ensimmäisestä käyttökerrasta.

Tupakkalaki ihmetyttää, että kun se on näennäisesti tiukka. Aski ei saa vilahtaakkaan kaupan hyllylillä, mutta silti ei anna mahdollisuuksia konkreettisesti puuttua. Savukkeiden ja nuuska hallussapito ei ole rikos ja niiden käyttäminen ei ole rikos.

Lähetetty Windows Phonesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti