21.1.2013

Työssäoppimisen purkupäivä

Työssäoppimen purettiin porukalla ja sitten palattiin taas normaalin opiston rutiineihin.Kokemuksia vaihdettiin ensin ryhmätyönä keskusteltiina, siitä mitä opittiin, minkälaisia pelisääntöjä työpaikoilla oli, minkälaisiin työtehtäviä sai tehdä, mitä hyviä ja huonoja puolia työharjoittelupaikassa oli, miten esimiestyö näkyi jne... Kokemuksista koostettiin diaesitys, joita tulivat myös ensimmäisen vuoden opiskelijat kuuntelemaan.Tärkeimpiä oppeja oli ollut se, että työpaikan pelisäännöstä etenkin työajoista ja taukojen pituuksista on pidettävä kiinni. Muuten pahimmassa tapauksessa saattaa saada potkut.  Normaalityöpäivät tuntuivat nuorista pitkiltä ja raskailta, mutta siitä huolimatta he olisivat mieluummin töissä, kuin koulussa. Vaatetukseen työnantajat antoivat ohjeita, että vaatteiden pitää olla siistit ja niiden pitää pysyä pitämättä päällä.Kännyköistä joidenkin oli ollut vaikea pysyä erossa, takahuoneessa niitä oli lupa käyttää ja tauoilla, muuten niistä tuli sanomista. Tupakointia ei suurimmassa yleesä sallittu lainkaan, yksi poikkeus oli joukossa. Siellä oli sisätiloissa tupakkahuone henkilökunnan käytössä. 
Työsisäoppijat olivat saaneet hyvää palautetta ja tavoitteena olleet näytöt tuli suoritettua. Kesätyöpaikankin jokunen nuori oli harjoittelupaikasta itselleen saanut. Näyttöjen suunnittelussa opiskelijat olivat saaneet työpaikkaohjaajan apua ja niiden arviointi koettiin oikeudenmukaiseksi. 
Työssäoppimisen keskeyttämisen syistä keskeyttäjät kertoivat rehellisesti ja keskeyttämisen syyt olivat poikkeuksetta toistuvat poissaolot, joista ei ilmoitettu työpaikan pelisääntöjen mukaisesti. Siitä seurasi luottamuspula ja työssäoppimnen keskeytyi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti